2016-04-08 13:21:57• hírek • Szatmár.ro

A régió legjobb németesei versenyeztek a Kölcseyben

Pénteken tartották a Kölcsey Ferenc Főgimnázum dísztermében az Olvasó Rókák vetélkedő regionális döntőjét.

Az egyik legizgalmasabb német nyelvű vetélkedő az Olvasó Rókák versenye, amelyen tíz ország legjobb németesei vesznek részt. Románia most második alkalommal szerepel a versenyben, amelynek regionális döntőjét péntek délelőtt tartották a Kölcseyben. Szatmárnémeti mellett Aradról, Zilahról és Temesvárról is érkeztek diákok a megmérettetésre.

A vetélkedő lényege, hogy a diákoknak négy német nyelvű ifjúsági regényből kell felkészülniük, ezek közül egyet be kell mutatniuk a közönség és a zsűri előtt. Ezt követően a regényekhez kapcsolódó témákról - idén az integrációról, barátságról, családról, akadályok leküzdéséről, éretté válásról kell véleményt mondaniuk. A témakörök természetesen a vetélkedő alkalmával kerülnek nyilvánosságra, ám mindig kötődnek a regények cselekményéhez.

A most megtartott regionális döntőn a zsűrinek Birgit Söldenwagner DSD regionális szaktanácsadó, Dietrich Arens Szatmár megyei DSD szaktanácsadó és Medgyesi Márta, a verseny tavalyi kölcseys résztvevője volt a tagja. Idén egyébként a házigazda középiskolát a X. osztályos Kovács Bálint Boróka képviselte, remekül helyt állva a megmérettetésen. Mint Császár Béla némettanártól megtudtuk: a Kölcsey tanulója volt az egyetlen, aki a németet nem mint anyanyelvet oktató líceumból vett részt a vetélkedőn.

Az Olvasó Rókák versenyét egyébként a temesvári Nikolaus Lenau Elméleti Líceumot képviselő Diana Dihilean nyerte.

A vetélkedőt követően a régió szinte minden szegletéből érkező, német nyelvet oktatók egy szemináriumon vettek részt, amelyen megbeszélték a középfokú német nyelvvizsga (sprachdiplom) megszerzésével kapcsolatos várható változásokat.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: